Kauniaisten Jäähallin vieressä sijaitsevaa keinonurmea esitetään kehitettäväksi ympärivuotiseksi, uudella tekonurmella päällystetyksi ja ylipainehallilla katetuksi lasten ja nuorten liikuntapaikaksi ja harjoituskeskukseksi.  GrIFK Fotboll rf:n esittämä hanke tuo Kauniaisten ja ympäröivien Espoon kaupunginosien muodostamaan tiiviiseen kokonaisuuteen uuden kustannustehokkaan liikuntapaikan ja parantaa osaltaan lapsiperheiden asumisviihtyvyyttä alueella. Hanke kasvattaa alueen elinvoimaa, parantaa sen turvallisuutta ja ominaislaatua. Perinteinen paikallinen jalkapalloseura GrIFK hankkii rahoituksen hankkeelle, rakennuttaa hallin ja toimii sen isännöitsijänä. Keinonurmikentän uusiminen ja kattaminen parantaa liikuntapaikan kustannustehokkuutta kaupungin näkökulmasta.  Kenttä on ollut kaupungille haastava ja kallis ylläpidettävä.

Lisäliikuntatilalle selkeä tilaus Kauniaisiin

GrIFKn toiminta-alueella on tällä hetkellä vain muutama talviharjoitteluun ja pelaamiseen soveltuva jalkapallohalli. Esim. EBK-Honka-Areena Espoon keskuksessa on kahden espoolaisen seuran, Hongan ja EBKn omistama ja hallin vuorot menevät pääosin omistajaseuroille.  

GrIFKn käytössä on kesäisin kaksi täysmittaista keinonurmikenttää, Jäähallin kenttä pohjois-Kauniaisissa ja Keskuskenttä. Jäähallin kenttä on käyttöikänsä päässä ja huonokuntoinen. Kesäkäytössä ko. kenttäkapasiteetti riittää kuitenkin hyvin seuran nykyiselle jäsenmäärälle.

Talvisin tilanne on toinen. Vain Jäähallin kenttä on lämmitetty ja senkin käyttöaste on jäänyt viime vuosina alle tavoitteiden. Vuorotilanne on ollut erittäin tiukka ja esimerkiksi tammikuussa 2016 oli kenttä suljettuna yli 20 päivää pakkasten takia. Marraskuussa 2016 kaupungin lopetettua kaukolämmön käytön kentän lämmityksessä tilanne huononi entisestään. 

Kauniaisten väestömäärän arvioidaan kasvavan pääkaupunkiseudun kasvuvauhdin tahtiin n. 2% vuodessa. Seura on arvioinut erityisesti tyttöjen jalkapallon suosion kasvun - kasvuvauhti oli Palloliiton Uudenmaan piirin tilastojen mukaan v. 2013-2015 5% vuodessa - johtavan siihen , että GrIFK jalkapallon jäsenmäärien arvioidaan kehittyvän yleistä kasvuvauhtia nopeammin tulevien vuosien aikana.    Seuran jäsenkunnan kasvunäkymien takia käytettävissä olevien harjoitusvuorojen määrä uhkaa laskea liian pieneksi.  Kuva jäsenmäärän mahdollisesta kehityskaaresta Kuvat-osioissa.

Samaan aikaan Kauniaisten koulut ja päiväkodit ja muut Kauniaisten urheiluseurat tarvitsevat lisätilaa taatakseen ympärivuotisen tehokkaan liikunnan järjestämisen. Uusimmassa kansallisessa liikuntasuosituksessa on nostettu lasten päivittäistä liikuntamääräsuositusta kahdesta kolmeen tuntiin. Asukkaat tarvitsevat toimivia seuroja tukemaan lasten liikuntaa. Tarve toimivalle ympärivuotiselle harjoitushallille on siis merkittävä.

 

Vanhan Turuntien alueesta nuorten liikuntapaikka ja harjoituskeskus

Jäähallin kenttä on sopiva paikka, sillä se on:

  • Kaavoitettu liikunta- ja ulkoilukäyttöön ja siinä on kenttäpohja valmiina

  • Lähellä jäähallia ja laskettelurinnettä muodostaen liikuntakeskittymän Kauniaisiin

  • Kohtuullisen etäisyyden päässä alueen kouluista, päiväkodeista ja Nuorisotalolta